Dapur Arang
Dapur ini banyak memberi kenangan kepada kamezaim.Dapur ni dulu ada lah juga rupa dapur arang tapi makin lama makin berubah bentuk.Biasalah,begitulah juga manusia.Makin tua makin lah berubah bentuk fizikalnya.Nikmatnya masakan yang menggunakan dapur arang ni jauh lebih sedap dari dapur gas.Orang zaman sekarang ada yang sudah tidak kenal lagi apa itu dapur arang.Biasalah,cukup jam je terus makan.Manalah nak tahu tentang dapur arang.Di bandar-bandar dah tak guna lagi dapur macam ni,tapi di kawasan kampung masih ada walaupun rumah tu sudah ada dapur gas tapi di belakang rumahnya mesti ada dapur arang ni.Hanya orang kampung je tahu guna dapur arang ni.Orang bandar mungkin tahu tapi malas dan tak nak baju kotor atau berbau asap dari dapur ni.itulah bezanya hidup di kampung dengan hidup di bandar.
Dulu kalau pukul 11 pagi tersesak nafas jangan hairanlah,memang dah tahu dapur arang ni sedang beroperasi.Asap dari dapur ni jangan ceritalah,mengalahkan rumah terbakar.Satu kampung berasap sebab bukan rumah kamezaim saja yang menggunakannya.Cerita pasal dapur arang ni,kamezaim nak ceritalah sikit tentang satu jenis masakan yang hanya ada di negeri kedah dan perlis.Masakan ini di masak menggunakan dapur arang.Nama masakan ini adalah Gulai Batang Pisang.Banyak orang tak tahu dan tidak pernah rasa gulai batang pisang.Ada seseorang hamba Allah ini pernah bertanya pada kamezaim,batang pisang pun boleh buat masakan ke?.Mereka tidak tahu betapa nikmat dan enaknya gulai batang pisang.Ini masakan kampung,selalunya masakan ini kita akan temui kalau kita menghadiri kenduri-kendara di sekitar kedah dan perlis.Yang uniknya,masakan ini di masak oleh kaum lelaki.Menggunakan kawah (kuali) dan di letakkan di atas dapur arang.Masakan ini boleh juga menggunakan dapur gas tapi kenikmatannya sudah tentu akan berbeza.Kalau anda ingin tahu,inilah masakan kegemaran kamezaim.Dulu arwah mak kamezaim selalu masak masakan ini,memang tiada tandingannya tapi kini sudah tiada lagi.
Kepada sesiapa yang ingin mencuba atau merasa masakan ini,silalah berkunjung ke negeri Jelapang Padi atau Indera Kayangan.Sekali anda mencuba pasti ingin mencuba lagi.Atau nak mudah,carilah kawan-kawan atau calon isteri dari negeri kedah dan perlis.Nanti diorang boleh tolong masakkan untuk anda.Tapi nanti jangan marah isteri anda kalau rumah anda berasap tak ingat dunia..hehehe
Dulu kalau pukul 11 pagi tersesak nafas jangan hairanlah,memang dah tahu dapur arang ni sedang beroperasi.Asap dari dapur ni jangan ceritalah,mengalahkan rumah terbakar.Satu kampung berasap sebab bukan rumah kamezaim saja yang menggunakannya.Cerita pasal dapur arang ni,kamezaim nak ceritalah sikit tentang satu jenis masakan yang hanya ada di negeri kedah dan perlis.Masakan ini di masak menggunakan dapur arang.Nama masakan ini adalah Gulai Batang Pisang.Banyak orang tak tahu dan tidak pernah rasa gulai batang pisang.Ada seseorang hamba Allah ini pernah bertanya pada kamezaim,batang pisang pun boleh buat masakan ke?.Mereka tidak tahu betapa nikmat dan enaknya gulai batang pisang.Ini masakan kampung,selalunya masakan ini kita akan temui kalau kita menghadiri kenduri-kendara di sekitar kedah dan perlis.Yang uniknya,masakan ini di masak oleh kaum lelaki.Menggunakan kawah (kuali) dan di letakkan di atas dapur arang.Masakan ini boleh juga menggunakan dapur gas tapi kenikmatannya sudah tentu akan berbeza.Kalau anda ingin tahu,inilah masakan kegemaran kamezaim.Dulu arwah mak kamezaim selalu masak masakan ini,memang tiada tandingannya tapi kini sudah tiada lagi.
Kepada sesiapa yang ingin mencuba atau merasa masakan ini,silalah berkunjung ke negeri Jelapang Padi atau Indera Kayangan.Sekali anda mencuba pasti ingin mencuba lagi.Atau nak mudah,carilah kawan-kawan atau calon isteri dari negeri kedah dan perlis.Nanti diorang boleh tolong masakkan untuk anda.Tapi nanti jangan marah isteri anda kalau rumah anda berasap tak ingat dunia..hehehe
0 Komen:
Post a Comment